donderdag 28 november 2013

Thanksgiving

Vanochtend zijn we op tijd de deur uit gegaan om een plek te vinden ip de route langs de Macy's Thanksgiving Day Parade. Als we aankomen lopen er al aardig wat mensen in de omgeving rond:

De parade begint om 09:00 bij Central Park West. Langs de hele route staan mensen om de muziek en ballonnen te bekijken. Er lopen dit jaar 37 grote ballonnen, 30 floats, 1600 cheerleaders en 11 muziekcorpsen mee in de parade. Mc Donalds heeft een ballon:

De parade is al 89 jaar en traditie. Vroeger was het een kleine parade met praalwagens en dieren van de Central Park Zoo, georganiseerd door de medewerkers van Macy’s. Tegenwoordig zijn er 10.000 deelnemers vanuit de hele VS. Sponge Bob doet mee sinds 2004.

Op de vlucht vanaf Atlanta zaten we in het vliegtuig met een groep van het Cherokee National Youth Choir uit Oklahoma, ze zongen zelfs nog een stukje nadat we geland waren.

In 1927 deed de eerste ballon mee: Felix The Cat. Spiderman is dit jaar ook weer terug. Zo te zien is hij met zijn linkerarm ergens achter blijven hangen, want die is lek:

Er is een Pikachu ballon. Ik dacht dat die Pokemon hype al jaren voorbij was. Maar goed, ze hadden ook Power Rangers en Ninja Turtles, dus misschien zijn ze hier nog onverminderd populair?

De Buzz Lightyear was populair bij het publiek. Vroeger lieten ze de ballonnen aan het eind van de parade los, waarna ze nog een week lang over New York heen zweefden. Degene die uiteindelijk de ballon vond kreeg $100.

Snoopy deed dit jaar voor de 33e keer mee, maar dit was een nieuw model. Er zijn 8000 vrijwilligers die meewerken om de parade succesvol te laten verlopen:

Tussen 1942 en 1944 waren er geen ballonnen in de parade, omdat zowel rubber als helium slecht voorradig waren. Vanaf 1946 werd de parade voor het eerst op TV uitgezonden. Sonic The Hedgehog doet sinds 1993 mee:

In 1925 en 1926 liepen er beren en tijgers mee in de stoet, maar hier zijn ze mee gestopt omdat de kinderen er bang van werden. Dan kan je beter Hello Kitty hebben:

Macy’s is na de US Government de grootste afnemer van helium in de VS. Met de helium die er in een ballon zit kan 300 kilo worden opgetild! Een ballon gaat gemiddeld 8 jaar mee, dus grote smurf kan nog wel even mee:

Jimmy Fallon en The Roots staan op een float, met drummer Questlove die naar het publiek zwaait:

De cast van Duck Dynasty bleek ook mee te doen aan de parade. Drie weken terug stonden we in West Monroe, waar ze vandaan komen:

Mensen voor ons stonden al twee uur in de kou. We hadden redelijk mazzel dat we nog een goede plek konden vinden. Tegen half twaalf, dus na drie uur in de kou te hebben gestaan komt Santa voorbij en is het holiday seizoen officieel geopend!

Na de parade zijn we bij Rockefeller Center gaan kijken. De schaatsbaan ligt er en de kerstboom staat klaar. Die zal aanstaande woensdag officieel aan gaan:

Daarna zijn we met de metro naar het 9/11 Memorial gegaan. In de metro is het stervensdruk. Japanse toestanden:

Bij het Memorial een nogal dramatische tekst. Op z’n Amerikaans zullen we maar zeggen: Innocent men, women and children murdered by terrorists. Alsof er hier ook maar iemand een nacht minder slaapt als Amerika weer eens een dorp in Irak of Afghanistan overhoop schiet…

Bij One World Trade Center (ze wilden het de Freedom Tower noemen) is de nieuwe toren nu bijna klaar. Het is de hoogste toren op het westelijk halfrond: 546,2 meter hoog. Op de plaatsen waar de twee torens van het WTC vroeger stonden zijn nu twee reflecting pools aangelegd. Het zijn de grootste geconstrueerde watervallen in Noord-Amerika:

Vlakbij het WTC ligt Wall Street. Voorheen hadden ze dit ook altijd mooi aangekleed voor de kerst, maar tot nu toe is er dit jaar nog niets bijzonders te zien:

De twee watervallen bij het WTC zijn mooi om te zien, maar erg indrukwekkend is het allemaal niet. Om een beeld te krijgen van de verwoesting rondom 9/11 kan je beter bij St. Pauls Chapel gaan kijken. Hier werkten 8 maanden lang honderden vrijwilligers de klok rond om de mensen die in de puinhopen van het WTC werkten te ondersteunen…

Hier liggen, ruim 12 jaar later, nog steeds een hoop gedenktekens aan de aanslagen:

Het nieuwe WTC naast de St. Pauls Chapel. Hier is goed te zien hoe dicht bij elkaar het lag:

's avonds hebben we bij een restaurantje om de hoek een traditioneel Thanksgiving diner gegeten: 
- Corn chowder en salade vooraf 
- Kalkoen met cornbread, cranberry saus en mashed sweet potatoes 
- Homemade sweet potato pie

’s avonds zijn we nog even naar Macy’s gelopen. De winkels hier gaan met thanksgiving normaal al eerder open, maar dit jaar gingen de deuren al om 20:00 los.

Er was een online petitie gehouden om te voorkomen dat winkels steeds vroeger open gaan. Het thanksgivingsdinner zou heilig moeten zijn en mensen moeten dan niet eerder weggaan om ergens een koopje te scoren. Want koopjes zijn het: bij GAP alles met 50% korting, bij Levi’s overal 40% vanaf. En ook bij Macy’s regent het aanbiedingen en dat is te zien: om klokslag acht uur is het dringen om binnen te komen!

Het is dit jaar voor het eerst dat de eerste dag van hanukkah en thanksgiving op dezelfde dag vallen. Ze noemen het hier Thanksgivukkah. Dit is 1x eerder voorgekomen, in 1888. De eerstvolgende keer is pas weer over 70.000 jaar. Ik werd op straat nog aangesproken door een gast. Of ik toevallig een jood was. Geen idee wat ie had gewild als ik ja had gezegd, maar ik moest hem teleurstellen…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten