woensdag 13 november 2013

Pierre Part & Oak Alley

Vannacht heerlijk geslapen. Wat een stilte hier! Je zou er zo een paar weken kunnen komen om te relaxen. Foto van de guesthouse:

We slapen dus op een meter of 20 van de bayou. Het staat hier vol met allemaal van dit soort kleine huisjes. De meesten met behoorlijk wat grond eromheen:

Je ziet ook overal dieren lopen en vliegen. Wasberen, ibissen, uilen, en deze arend:

In het dorp, aan de Atchafalaya Swamp woont Adam Morales; een man die kunst van drijfhout maakt. Hij zoekt stukken hout waar hij wat in ziet en verzamelt het dan rondom zijn huis. Zoals dit stuk, Iwo Jima, waarvoor hij 3 jaar naar een vlag aan het zoeken is geweest:

En een vrijheidsbeeld. Dit is een 2e versie, want de eerste die hij heeft gemaakt staat nu in het American Visionary Museum in Baltimore.

Hij gaat normaal gesproken 's nachts rond een uur of 2-3 met z'n boot het moeras in op zoeken naar stukken drijfhout en mos. Het mos verkoopt hij vervolgens aan handelaren, waarna het uiteindelijk gebruikt wordt om bloemstukken mee op te leuken. Een foto van zijn huisje, met al het hout eromheen:

En dat gaat dan verder, de achtertuin in:

En een stukje bij het moeras. Dit is de rougarou; een weerwolf achtig monster dat door de moerassen van Frans Louisiana ronddwaalt:

Een paar kilometer boven Pierre Part ligt het sinkhole van Bayou Corne. Een jaar geleden is een oude zoutmijn hier ingestort en de grond eromheen verzakt steeds verder. In dit filmpje verdwijnen binnen een paar seconden een paar metershoge bomen in het gat:

Aan het eind van de ochtend zijn we naar Vacherie gereden; een dorpje aan de Mississippi River waar een aantal oude plantages staan. Wij zijn bij de Oak Alley Plantation geweest. Dit schijnt de mooiste te zijn, vooral door de oprijlaan met achtentwintig 300 jaar oude eikenbomen:

Binnen hebben ze geprobeerd het zo goed mogelijk te laten lijken op hoe het er vroeger uit zag. Alle orignele meubels van de plantage uit die tijd zijn verloren gegaan, maar ze hebben soortgelijke spullen bij elkaar gezocht. Dit was de eetkamer. De fan boven tafel werd door een slaaf in beweging gehouden...

... die dan vervolgens in zo'n klein hutje mochten gaan slapen:

Wel mooi om te zien allemaal. De hele plantage was 10 hectare groot en er werd rietsuiker verbouwd. Dat doen ze nu trouwens nog steeds veel hier in de regio. Je ziet om de paar kilometer wel een truck met riet voorbij rijden. 's middag zijn we naar een Outlet in Gonzales gereden en 's daarna nog even naar een maal bij Baton Rouge. Morgen gaan we naar Morgan City, hier vlakbij...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten