zaterdag 16 november 2013

9th Ward & Bourbon Street

Vanochtend verslapen. Moesten om 09:30 klaar staan voor een fietstour 3 kilometer verderop. Dus in hoog tempo er naartoe gesjokt. Ondertussen nog wat foto's makend. Ze spuiten hier 1x per week de straten schoon met schuim:

George Rodrigue is een schilder uit Louisiana. Hij werd vooral bekend door z'n schilderijen met blauwe hond erop. De hond is gebaseerd op de Cajun legende loup-garou; een weerworlf, of gekke hond die 's nachts over begraafplaatsen dwaalt.

We waren uiteindelijk net voor half tien op de afgesproken plek. De fietstour zou door de 9th Ward gaan. Dit was het gebied dat het hardst getroffen is door Hurricane Katrina. Je vindt er veel kleine huisjes. De zogenaamde 'shotgun houses'. Deze huisjes zijn 3,5 meter breed en een meter of 10 lang. Er zit geen hal in, dus alle kamers liggen direct achter elkaar: woonkamer, slaapkamer, keuken. Daar schijnt de naam ook vandaan te komen: als je alle deuren in het huis openzet kunt je een shotgun afvuren en er zo doorheen schieten:

De tour kwam ook langs een begraafplaats, die ze hier 'Cities of The Dead' noemen. De graven hier zijn allemaal bovengronds omdat het grondwater zo hoog staat. Je kunt niet diep genoeg graven en loopt het risico dat een lijk na verloop van tijd weer boven komt drijven.

Hier op St. Roch Cemetery is een kapel waar mensen die genezen waren van hun ziekte als dank hun krukken, of afspiegelingen van een lichaamsdeel heen brachten. Vrij bizar om te zien:

Een mooi huisje, op weg naar de 9h Ward:

Aan de dijk stond dit zogenaamde Steamboat House uit 1905, gebouwd door stoombootkapitein Milton Doullet.

De 9th Ward is het grootste district van New Orleans. Voor Katrina woonden hier 12.000 mensen, tegenwoordig nog maar 4500. Er zijn verschillende projecten gestart om nieuwe huizen te bouwen of mensen te helpen hun oude huis op te knappen. Een van die projecten is The Global Greenhouse, die milieuvriendelijke huizen bouwt:

Een ander project is gestart door de Make it Right Foundation van Brat Pitt. Ze hebben nu 100 huizen gebouwd en het doel is om uiteindelijk 150 betaalbare woningen neer te zetten waar voormalige bewoners van de 9th Ward in kunnen terugkomen:

Fats Domino was de bekendste inwoner hier. Hij is opgegroeid in de 9th Ward en woonde er tot Katrina. Tijdens de orkaan bleef hij in zijn huis, dat zover onder water stond dat hij op zolder moest wachten op hulp:

Tussen de middag hebben we een Po-boy (gigantische homp stokbrood) gegeten bij de House of Dance and Feathers; een museum van Ron Lewis, waar hij zijn Mardi Gras creaties maakt en laat zien:



Hoe verder je van de hoger gelegen dijk af komt, hoe minder huizen er over zijn. Op deze betonnen platen stonden vroeger huizen:

Een half verwoest huis dat er nog staat:

Op het einde van de 4,5 uur durende fietstour kwamen we langs een uitvaartcentrum. Ze waren net bezig van een uitvaart. Dat doen ze hier met een Jazz Funeral. Hoe verder ze van de begraafplaats af komen, hoe vrolijker de muziek...

's middags hebben we een beignet gegeten, daar staat New Orleans schijnbaar bekend om. Ik verwachtte dat er appel in zou zitten, maar het is gewoon een gefrituurd stuk deeg met poedersuiker erop. Doe mij maar gewoon een oliebol of appelflap!

's avonds eerst naar het happy hour in het hotel om biertjes weg te tikken en toen nog even naar Bourbon Street gelopen. Een straat vol met kroegen waar bijna overal bandjes spelen.
 

Bij Tropical Isle hebben ze sinds 1992 de Hand Grenade; een cocktail met meloensmaak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten