zaterdag 23 november 2013

Country Music in Nashville

Nashville staat bekend als Music City. Country Music is hier groot geworden.
 

We zijn vanochtend naar de Country Music Hall of Fame gegaan. De Hall of Fame is sinds 2001 in een nieuw gebouw gevestigd. Dit $37.000.000 kostende gebouw in de vorm van een piano:  

Binnen vind je allerlei memorabilia, zoals de "Blue Suede Shoes" van Carl Perkins. Hij schreef het nummer op een papieren aardappelzak. Elvis nam het later ook op:
 

Ze hadden de gouden piano die Elvis van Priscilla kreeg. De piano is momenteel te koop en er wordt $3.500.000 voor gevraagd. Hij werd 22 jaar geleden gekocht voor $2.000.000 en al die tijd voor 1 dollar aan de Hall of Fame uitgeleend:
 
 
Ze hadden er een oufit van Dolly Parton. Dolly schreef "I Will Always Love You", later bekend gemaakt door Whitney Houston. Elvis zou het nummer ook opnemen, maar toen zijn manager Dolly vroeg om de helft van de publishingrechten aan Elvis over te dragen weigerde ze. Een goede beslissing, want ze zou door de jaren heen miljoenen aan het nummer verdienen. Dolly Parton schreef gedurende haar carriere meer dan 3000 nummers!
 

Geen Country Music zonder cowboyboots. Hier een paar van Hank Williams Jr, schijnbaar bekend van de hit "There's a Tear In My Beer". Sowieso grappig, die country titels: "All My Exes Live in Texas", "If I'd Killed You When I Wanted To, I'd be Out of Jail By Now ".
 

Vanaf de Hall of Fame kan je met een shuttle naar Historic RCA Studio B. In deze studio werden meer dan 35.000 nummers opgenomen. Waaronder 1000 Amerikaanse top 10 hits, 40 miljoen verkochte singles en meer dan 200 Elvis Presley-nummers:
 

Dolly Parton schreef twee hits op 1 dag en nam ze op in de RCA Studio: "Jolene" en "I Will Always Love You". Elvis nam er onder andere "Are You Lonesome Tonight" op en Roy Orbison nam "Only The Lonely" hier op; een nummer dat hij voor Elvis had geschreven, maar die was niet thuis op de dag dat Orbison het bij Graceland kwam langsbrengen. De piano die er staat werd voor heel veel nummers gebruikt:
 

Na een goed half uur in de studio moesten we er weer uit. Op de bus, want de volgende lading toeristen kwam er alweer aan. Dit gaat echt af en aan de hele dag:
 

We hebben nog even in de binnenstad rondgelopen. Het was zonnig weer vandaag, maar wel koud. Een graad of 5:
 

In het centrum van Nashville vind je net als in Memphis overal barretjes waar ze live muziek aan het spelen zijn.
 

Het Ryman Auditorium is een concertzaal uit 1892. Hier werd vroeger de Grand Ole Opry gehouden voordat die werd verplaatst naar het Grand Ole Opry House. De 'Bluegrass' muziekstijl is in december 1945 in het Ryman Auditorium ontstaan.
 

In het centrum van Nashville heb je een groot aantal cowboylaarzenwinkels, zoals deze, met een levensgrote laars voor de deur:
 

Binnen heb je honderden verschillende laarzen, in de meest aparte kleuren:
 

Morgen gaan we richting Atlanta. Een kleine 4 uur rijden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten