dinsdag 19 november 2013

I'm going to Graceland, Graceland in Memphis Tennessee

Zonder Graceland is een trip naar Memphis natuurlijk niet compleet. Dus vandaag zijn we daar maar eens gaan kijken. Het is een schitterend landgoed, aan een doorgaande weg. Je gaat met een busje naar het huis, waarna je op de begande grond en in de kelder mag rondkijken. De bovenverdieping is gesloten voor bezoekers, dus ook de badkamer waar Elvis dood werd gevonden mag je niet in. Die badkamer zit precies boven de ingang:


Elvis kocht het landgoed toen hij 22 was, voor $100.000 en woonde er samen met zijn ouders. Het is voor publiek geopend sinds 1982 en met 600.000 bezoekers per jaar nog steeds een van de drukstbezochte huizen in Amerika. Het huis heeft 23 kamers, waarvan 8 badkamers. Binnen kan je een aantal kamers bekijken. De woonkamer, met daarachter een muziekkamer met een baby grand piano:


Graceland was eigenlijk al verkocht aan het YMCA, voor $35.000, maar Elvis betaalde graag wat extra, zodat hij het huis met zijn ouders en oma kon betrekken. De slaapkamer van zijn ouders:


De eetkamer, met afgeronde kastjes in beide hoeken en zwart marmer op de vloer:

De gigantische keuken, waarvoor hij een lijst met items had die altijd aanwezig moesten zijn, waaronder: een kratje Pepsi, dagelijks versgemaakte bananenpudding en verse brownies.
 

In de kelder had hij een mediaroom, met 3 televisies die meestal tegelijk aan stonden. Direct ernaast was een bar, altijd handig:


Daarnaast had hij een biljartkamer, waarvan de muren en het plafond gestoffeerd zijn met 350 meter gevouwen stof. In deze kamer heeft hij 16 nummers opgenomen:

En de meest bizarre kamer van het huis: de Jungle Room, met groen tapijt op de vloer en op het plafond en een waterval aan de muur. Deze kamer deed hem denken aan Hawaii:


Buiten in de tuin staat een oude schommel van Lisa Marie en een stuk gras, waar paarden rondliepen.


Uiteraard is een mansion niet compleet zonder zwembad, dus dat heeft hij er laten aanleggen nadat hij op Graceland was komen wonen:


In een bijgebouwtje zijn oude pakken en awards verzameld:

En tijgerpak, een van de tientallen outfits die over Graceland verspreid tentoongesteld staan:


En achteraan op het landgoed is een Meditation Garden waar Elvis is begraven naast zijn ouders en zijn grootmoeder. Oorspronkelijk werd Elvis op Forest Hill Cemetery begraven, maar door beveiligingsproblemen werd hij na twee maanden overgebracht naar Graceland:

Aan de overkant van de weg zijn nog een aantal aparte ruimtes waar tentoonstellingen worden gehouden. Als eerste kom je in het Elvis Presley Automobile Museum waar 33 auto's van Elvis staan.

De meest bekende is zijn ’55 Cadillac Fleetwood Sedan, die hij aan zijn moeder kado deed:

Buiten staan nog de twee vliegtuigen van Elvis: de "Lisa Marie" (een Convair 880) en een JetStar. Hij kocht de "Lisa Marie" voor $250.000 van Delta Airlines:  
 
Hij gaf vervolgens nog $800.000 uit om het vliegtuig naar zijn smaak te laten aanpassen door hetzelfde team dat de Air Force One had ingericht. In het vliegtuig zijn nu een woonkamer, vergaderkamer, zitkamer en slaapkamer. Met suede stoelen, leren tafels en 24-karaats gouden wastafels. Op de staart staat zijn TCB logo met een bliksemschicht: Taking Care of Business in a flash:

Een overzichtsfoto van Graceland:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten